Sven Maurits, Anna van der Breggen, TC Suthwalda en Britt Weerman winnaars Sportgala Drenthe 2021

Dinsdag 5 april zijn bij het Sportgala Drenthe in het ATLAS Theater in Emmen de sportprijzen uitgereikt. De jury’s bestaande uit topsporters en sportjournalisten hebben samen met het publiek de sporters met de beste prestaties in het jaar 2021 gekozen. Een bijzondere editie na twee jaren waarin de sportwereld deels stil heeft gelegen door de coronacrisis. Golfer Sven Maurits werd beloond met de titel sportman van 2021, wielrenster Anna van der Breggen won de titel sportvrouw van Drenthe. Het eerste herenteam van TC Suthwalda mag zich sportploeg van 2021 noemen. Talent in het hoogspringen, Britt Weerman, ontving uit handen van Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe, de cheque van Topsport NOORD voor Drents sporttalent 2021.

Precies vier dagen voor de lockdown in maart 2019 was het vorige Sportgala Drenthe. Nu, twee jaar later, waren we weer te gast in Emmen in het ATLAS Theater. De trampolinespringers van gymvereniging DOL/Olympia uit Nieuw-Amsterdam openden de avond op spectaculaire wijze. Ze werden daarbij begeleid door muziekgroep Klabats. Eric van Oosterhout opende als burgemeester van Emmen en gastheer vervolgens de avond officieel. Na twee gekke jaren waarin veel is gevraagd van sporters, verenigingen en sportorganisaties was dit hét moment om de sport te vieren. Marijn de Vries presenteerde het programma met verve. Enthousiast wist ze de sporters op het podium te laten vertellen over hun bijzondere sportjaren in 2020 en 2021. Mieke Zijl lanceerde als kersverse directeur van SportDrenthe de Sportmonitor Drenthe en reikte de eerste cheque van het Fonds Inclusief sporten en bewegen uit aan VV De Treffer’16 . Hierna was er aandacht voor nieuwe vormen van sport, zoals Baseball 5, Padel en Walking voetbal. Samen zetten zij de veerkracht van de sportvereniging centraal.

Britt Weerman mocht als eerste haar prijs voor sporttalent in ontvangst nemen uit handen van Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe. Britt werd Europees Kampioen hoogspringen onder 20 jaar; bij de senioren werd ze zelfs 2e en 3e op het NK indoor en outdoor. Frits Alberts, lid van de raad van commissarissen van SportDrenthe, maakte vervolgens de sportman 2021, Sven Maurits bekend. Als golfer werd hij Nederlands Kampioen bij de professionals en amateurs en 2e op de Dutch Open. In2Dance zorgde voor een break in het programma met een fantastische dans-act die niet zal misstaan op het WK in Amerika waar ze aan deel mogen nemen.

Na de break mocht René van der Weide, wethouder van de gemeente Emmen, de sportvrouw 2021 bekendmaken. Anna van der Breggen won deze prijs. Zij won een aantal wielerklassiekers, zoals Omploop het Nieuwsblad, de Waalse Pijl en de Giro Rosa. Bovendien werd ze Nederlands Kampioen tijdrijden. Inge Nieuwenhuizen, burgemeester gemeente de Wolden, mocht uit naam van het portefeuillehoudersoverleg Sport in Drenthe de laatste prijs van de avond uitreiken. De prijs voor sportploeg 2021 ging naar het heren 1-team van TC Suthwalda. Al twee keer eerder werden ze genomineerd voor deze prijs. Met het behalen van het kampioenschap in de eredivisie haalden ze nu ook de titel sportploeg 2021 binnen. Met deze prijs kwam een einde aan een bijzonder Sportgala Drenthe, waarin we onder andere hebben kunnen laten zien hoe veerkrachtig onze Drentse sport is.

Het Sportgala wordt georganiseerd door SportDrenthe en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, mediapartner RTV Drenthe en de gemeenten Hoogeveen, Emmen, Assen, Noordenveld, Aa en Hunze, De Wolden, Borger-Odoorn, Westerveld, Meppel, Midden-Drenthe, Coevorden en Tynaarlo.

 

Stembussen Sportgala Drenthe open 18 t/m 20 maart

Wie worden sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg van Drenthe 2021?

Dinsdag 5 april 2022 is het Sportgala Drenthe in het ATLAS Theater in Emmen. Vanuit de Drentse gemeenten worden een sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg aangedragen. Deze sporters zijn daarmee genomineerd voor het Sportgala Drenthe. De topsport- en sportjournalistenjury kiezen samen met de (Drentse) bevolking de uiteindelijke winnaars. De stembussen zijn geopend van vrijdag 18 maart tot en met zondag 20 maart. Stemmen kan op www.sportgaladrenthe.nl.

Alle genomineerden in de vier categorieën zijn de komende weken te vinden op onze website. Hou onze social media kanalen in de gaten, hierop zullen we laten weten als er nieuwe genomineerden bekend zijn. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriet. Het gaat om de prestaties die de genomineerden behaald hebben in 2021. Na het stemweekend worden de stemmen geteld. Alle genomineerden zijn uitgenodigd voor het Sportgala, daar wordt de top 3 en vervolgens de winnaar bekendgemaakt. Gastheer op 5 april is Evert ten Napel. Hij presenteert samen met Marijn de Vries het gala.

Er is, naast de verkiezing voor de topsport, aandacht voor breedtesport. Al op het Raadhuisplein in Emmen zullen de gasten verrast worden met spektakel. Rondom het thema ‘Een Leven Lang Bewegen’ laten we samen met een aantal Drentse verenigingen zien welke ontwikkelingen er zijn. Corona maakte ons creatief en dat zie je terug in de sport. We gaan veerkrachtig de toekomst in, dat krijgt het publiek te zien op het podium.

Het Sportgala wordt mede mogelijk gemaakt door SportDrenthe, Provincie Drenthe, Rabobank Drenthe, mediapartners RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden en de gemeenten Hoogeveen, Emmen, Assen, Noordenveld, Aa en Hunze, De Wolden, Borger-Odoorn, Westerveld, Midden-Drenthe, Meppel, Coevorden en Tynaarlo.

Sportgala Drenthe dinsdag 5 april 2022 in Emmen

Na een bijzonder sportjaar grijpen we het Sportgala Drenthe aan om de waardering te uiten aan onze sporters

Iets meer dan 2 jaar na de vorige editie, zal op dinsdag 5 april het Sportgala Drenthe plaatsvinden in het ATLAS Theater in Emmen. Traditioneel wordt de beste sportman, sportvrouw, sportploeg en het sporttalent van Drenthe gekozen. De vorige editie was begin maart 2020, letterlijk aan de vooravond van de eerste lockdown door de coronacrisis. We kozen vorig jaar voor een televisie uitzending waar we geen winnaars hebben gekozen. 2021 heeft, ondanks de coronacrisis en de beperkingen in de sport, genoeg sportprestaties opgeleverd om in iedere categorie een terechte winnaar te kiezen.

Drenthe is trots op haar (top)sporters en het Sportgala is dé gelegenheid om deze sporters in het zonnetje te zetten. Daarnaast is de breedtesport belangrijk in Drenthe en spelen de sportverenigingen een belangrijke maatschappelijke rol in de gemeenschap. Het is in veel gevallen het kloppend hart van sport en bewegen, maar vooral ook van het sociale leven van de inwoners. Beide hebben de afgelopen twee jaar een enorm moeilijke tijd beleefd. Het werd niet gemakkelijker om te blijven sporten en bewegen op recreatief niveau en ook topsport evenementen hadden te maken met beperkende maatregelen. Toch hebben we in 2021 mooie sportmomenten gekend. Drentse topsporters hebben mooie prestaties neergezet. En Drentse verenigingen hebben hun veerkracht laten zien. Voor ons, als organisatie van het Sportgala Drenthe, reden om in maart het Sportgala Drenthe te organiseren.

Procedure en voorwaarden

Iedere gemeente levert haar genomineerde sporters in de categorieën Sportman, Sportvrouw, Sporttalent en Sportploeg. Vervolgens kiest het Drentse publiek en een speciaal samengestelde jury de uiteindelijke top 3 waaruit een winnaar komt. Pas tijdens het Sportgala Drenthe in het ATLAS Theater wordt de top 3 en de uiteindelijke winnaar(s) bekend gemaakt. Begin maart zullen de  genomineerden gepresenteerd worden op de website www.sportgaladrenthe.nl. De stembussen zijn vervolgens drie dagen geopend om het Drentse publiek de kans te geven hun favoriet te kiezen.

Tijdens het Sportgala Drenthe zal naast de verkiezing van onze topsporters ook aandacht zijn de breedtesport. We nemen het publiek mee in de wereld van ‘Een Leven Lang Bewegen’ in Drenthe en laten zien hoe veerkrachtig we de toekomst in gaan.

Het Sportgala wordt georganiseerd door SportDrenthe en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, mediapartner RTV Drenthe en de gemeenten Hoogeveen, Emmen, Assen, Noordenveld, Aa en Hunze, De Wolden, Borger-Odoorn, Westerveld, Meppel, Midden-Drenthe, Coevorden en Tynaarlo.

Speciale televisie uitzending Drentse sport in 2020

Een alternatief van SportDrenthe, provincie Drenthe en RTV Drenthe voor het missen van een Sportgala

Normaal gesproken maken we ons de eerste maandag van maart op voor het Sportgala Drenthe. Dat zit er dit jaar niet in: geen vol theater en ook geen sportverkiezing. Maar dat is voor SportDrenthe, provincie Drenthe en RTV Drenthe geen reden om stil te zitten. Juist nu willen we aandacht voor de sport en voor de prestaties die de sporters juist in dit lastige jaar hebben geleverd. Daarom maken we op zaterdag 6 maart een speciale televisie uitzending over de sport in Drenthe op RTV Drenthe.

Verschillende sporters schuiven aan tafel bij Karin Mulder om te praten over hun bijzondere sportjaar. Met gasten in de categorieën sporttalent, -man, -vrouw en -ploeg houden we een mooie link met het Sportgala. Hoe hebben zij het corona jaar beleefd en wat heeft het betekent voor hun sport en prestaties. Niet alleen de topsporters hebben een gek sportjaar gehad, ook (sport)evenementen en sportverenigingen kregen te maken met stevige maatregelen en evenementen en competities werden afgelast. Hoe hebben zij de ballen in de lucht kunnen houden? Je ziet het op 6 maart op RTV Drenthe.

Gedeputeerde sport Henk Brink: “De provincie Drenthe heeft veel waardering voor de flexibiliteit van de sportsector het afgelopen jaar. Ondanks alle uitdagingen, is op veel plaatsen geprobeerd om te blijven te trainen en zodra het kon zijn er competities en wedstrijden georganiseerd. Deze bijzondere tv-uitzending is met name voor iedereen die zich de afgelopen periode heeft ingezet.”

Vanuit SportDrenthe zijn we heel blij dat we in RTV Drenthe en provincie Drenthe partners hebben gevonden die het belang van sport en bewegen even hoog hebben zitten. “Vanuit SportDrenthe organiseren wij het Sportgala juist om jaarlijks een mooi podium voor de sport te hebben, wij vinden dit het beste alternatief.”, zo zegt Hans de Lang, directeur bestuurder van SportDrenthe. “We blikken op 6 maart terug op wel een heel bijzonder sportjaar, een jaar die sporters niet snel zullen vergeten”, legt René Posthuma, coördinator sport van RTV Drenthe uit.

We nodigen iedereen van harte uit te kijken naar de uitzending op zaterdag 6 maart om 20.00 uur.

Voor vragen kunt u ons mailen op info@sportgaladrenthe.nl.

Geen verkiezing Sportgala Drenthe 2020

We werken aan een alternatief; de sport en sporters verdienen een podium, ook in 2020

Het jaar 2020 stond volledig in het teken van de Corona crisis. In maart kwam de hele wereld tot stilstand, zo ook de sport. Voorzichtig werd in de zomer hier en daar de (top)sport weer in gang gezet om in oktober weer keihard tot stilstand te komen. Topsport bleef deels doorgaan, maar de competitie was in geen enkel opzicht normaal te noemen. Wij, als organisatie van het Sportgala Drenthe, zijn dan ook van mening dat het houden van een sportverkiezing over 2020 geen eerlijke winnaars kan opleveren. We volgen de lijn van het landelijke gala en kiezen ervoor geen Sportgala Drenthe te organiseren in 2021. Wel kijken we of er een alternatief mogelijk is.

Drenthe is trots op haar (top)sporters en het Sportgala is normaal gesproken dé gelegenheid om deze sporters in het zonnetje te zetten. Afgelopen jaar werd meer dan eens duidelijk hoe belangrijk ook de breedtesport is in Drenthe. De sportverenigingen spelen een belangrijke maatschappelijke rol in de gemeenschap, het is in veel gevallen het kloppend hart van sport en bewegen, maar vooral ook van het sociale leven van de inwoners. Dat viel afgelopen jaar volledig stil en er is nu, begin 2021, ook nog geen uitzicht op wanneer we weer mogen beginnen. Juist in deze tijd dat iedereen gedwongen thuis moet blijven is sporten en bewegen belangrijker dan ooit. Reden genoeg vinden wij om wel aandacht voor de sport in deze bijzondere tijd te hebben.

We zijn dan ook gaan kijken naar de mogelijkheden om juist die aandacht voor de sporters en hun prestaties te krijgen. Daarin hebben we ons gewend tot onze media partner en naamgever van de publieksverkiezing van vorig jaar: RTV Drenthe. Hoe mooi zou het zijn als we begin 2021 vier uitzendingen op RTV Drenthe kunnen maken gericht op de sport? We zitten in de voorbereidende fase om een mooi tv programma te maken op de zaterdagavond (begin maart). De nieuwe lockdown en de gevolgen die dit heeft voor de sport en de (top)sporters maakt dat we nog geen definitieve datum kunnen presenteren, maar uiteraard houden we u op de hoogte.
Voor vragen kunt u ons altijd mailen op info@sportgaladrenthe.nl.

Frank Vreugdenhil, Lieke Nooijen, DOS ’46 1 en Lieke van der Aa winnaars Sportgala Drenthe, het publiek koos Jennie Nijenhuis als trainer/coach van Drenthe

Maandag 9 maart werden ze in het ATLAS Theater in Emmen gekozen tot Sportman, -vrouw, – ploeg en -talent van 2019.

Maandag 9 maart 2019 zijn bij het Sportgala Drenthe in het ATLAS Theater in Emmen de sportprijzen uitgereikt. De jury’s van topsporters en sportjournalisten hebben samen met het publiek de sporters met de beste prestaties in het jaar 2019 gekozen. Marathonschaatser Frank Vreugdenhil werd beloond met de titel sportman van 2019, wielrenster Lieke Nooijen won de titel sportvrouw van Drenthe. Het eerste team van korfbalvereniging DOS ’46 mag zich sportploeg van 2019 noemen. Talent in het BMX, Lieke van der Aa, ontving uit handen van de Provincie de cheque van Topsport NOORD voor Drents sporttalent 2019. De winnaar van de RTV Drenthe Publieksprijs voor de trainer/coach van het jaar 2019 is live gekozen door het publiek, Jennie Nijenhuis kreeg de meeste stemmen.

We waren net als in 2017 te gast in Emmen. Het ATLAS Theater was het decor voor het Sportgala Drenthe 2019. Het thema voor vanavond was de rol van de trainer/coach voor een (top)sporter. Niet voor niks ging de RTV Drenthe Publieksprijs dit jaar naar dé trainer/coach van Drenthe. Gerard Kemkers won tijdens het Sportgala in het verleden al eens een prijs voor zijn oeuvre als coach, vanavond presenteerde hij met Marijn de Vries het programma. Samen openden ze de avond met 3 topcoaches: Dick Lukkien, trainer/coach van FC Emmen, Joop Fiege, trainer/coach van Hurry-Up, en Alida Pasveer, trainer/coach van marathonschaatsploeg Cenned. Zij vertelden mooie verhalen over hun carrière. Het thema kwam gedurende de avond verrassend terug. Alle sporters vertelden op het podium iets over de rol van hun trainer/coach. Lieke van der Aa mocht als eerste haar prijs voor sporttalent in ontvangst nemen uit handen van Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe. Lieke werd in 2019 Nederlands en Wereldkampioen BMX, op het EK werd ze derde. Roger de Groot reikte als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Sport in Drenthe de prijs voor sportploeg uit aan DOS ’46 Nijeveen. Met het behalen van het landskampioenschap op het veld en winst in de Supercup was 2019 een fantastisch jaar voor het eerste team van DOS ’46. The Contraversial zorgden voor een break in het programma met een spectaculaire freerunning act.

RTV Drenthe verbond dit jaar haar naam aan de publieksverkiezing; er werd voor gekozen de prijs te laten gaan naar dé trainer/coach van Drenthe. Iedere sporter mocht zijn of haar trainer/coach aandragen voor de titel. Uit de 35 inzendingen werd de top 3 gekozen door de jury. Tijdens het Sportgala Drenthe koos het publiek voor Jennie Nijenhuis als winnaar. Ze is als trainer/coach van ZPC Hoogeveen verantwoordelijk voor de zwemmers in de hoofdklasse. Zij ontving uit handen van George Wesseling de RTV Drenthe Publieksprijs 2019, met een cheque van € 1.000. Deze is te besteden aan een maatschappelijk doel in de sport of mag binnen de club worden besteed aan opleidingsgeld. Wethouder Guido Rink van de gemeente Emmen reikte vervolgens de prijs voor sportvrouw 2019 uit aan Lieke Nooijen. Zij won een bronzen medaille op de wegwedstrijd voor junioren tijdens het WK Wielrennen en ze won onder andere het klimmerstrofee klassement van de KNWU. Aan Eric van Oosterhout de eer om als burgemeester van Emmen de laatste prijs van de avond te overhandigen. Frank Vreugdenhil viel de titel sportman van Drenthe ten deel voor de winst van de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Marco Poucki opende de avond door de film van RTV Drenthe met sportbeelden van 2019 live te begeleiden en zong aan het eind van de avond alle winnaars toe met zijn nummer ‘Winnaar of Held’ als afsluiting van het Gala.

Het Sportgala wordt mede mogelijk gemaakt door SportDrenthe, Provincie Drenthe, mediapartners RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden en de gemeenten Hoogeveen, Emmen, Assen, Noordenveld, Aa en Hunze, De Wolden, Borger-Odoorn, Westerveld, Midden-Drenthe, Coevorden, Meppel en Tynaarlo.

Sport minded Emmen gastgemeente Sportgala Drenthe

Het Sportgala Drenthe vindt op 9 maart 2020 plaats in het Atlas Theater in Emmen. De gemeente Emmen is deze editie de gastgemeente.

Emmen, een grote gemeente in Drenthe die zich vol inzet om het natuurlijk bewegen en sportief bewegen een impuls te geven bij de inwoners van Emmen. Naast de breedtesport streeft de gemeente Emmen naar een gezond topsportklimaat. Topsportevenementen als het WK Para-cycling, NK wielrennen, Vuelta en NK schaatsen op natuurijs zijn evenementen waar met trots op kan worden teruggekeken. Daarnaast levert Emmen jaarlijks vele kampioenen af die landelijk aan de top meedraaien en hoopt men op een structurele handhaving van FC Emmen in de eredivisie.

Sportgala Drenthe maandag 9 maart 2020 in Emmen

Naast de sportman, -vrouw, -ploeg en het -talent zoeken we met het publiek dit jaar naar de beste coach van Drenthe

Maandag 9 maart 2020 vindt het Sportgala Drenthe plaats in het ATLAS theater in Emmen. Traditioneel wordt de beste sportman, sportvrouw, sportploeg en het sporttalent van Drenthe verkozen. Voor het derde opeenvolgende jaar hebben we een publieksprijs. Dit jaar zal deze gaan naar dé trainer/coach van Drenthe. Welke trainer/coach zet zich vol in voor de sport in Drenthe, weet jeugd of senioren te motiveren het beste uit zichzelf te halen, heeft een team gesmeed van individuen of heeft een geweldige prestatie geleverd met het team of de pupil/topsporter. Hij of zij kan genomineerd worden door een filmpje in te sturen van maximaal een minuut. De uiteindelijke winnaar wordt tijdens het Sportgala gekozen door de aanwezigen in de zaal.

Drenthe is trots op haar (top)sporters en het Sportgala is dé gelegenheid om deze sporters in het zonnetje te zetten. Daarnaast is de breedtesport belangrijk in Drenthe en spelen de sportverenigingen een belangrijke maatschappelijke rol in de gemeenschap, het is in veel gevallen het kloppend hart van sport en bewegen, maar vooral ook van het sociale leven van de inwoners. De trainer/coach speelt in beide gevallen vaak een cruciale rol, of het nu gaat om het behalen van een prestatie, het consolideren van topprestaties of zorgen dat iedereen mee kan doen. Daarom staat de trainer/coach dit jaar centraal op het Drents Sportgala.

Procedure en voorwaarden
De trainer/coach moet werkzaam zijn bij een (top)sportvereniging in Drenthe in het jaar 2019. Hij of zij kan genomineerd worden door de eigen leden/pupillen/teamgenoten/bestuurders/vrijwilligers/supporters van de club door een filmpje van maximaal 1 minuut in te sturen waaruit blijkt dat hij of zij de titel verdiend. Alle filmpjes worden geplaatst op de Facebookpagina en het YouTube kanaal van Sportgala Drenthe. Een onafhankelijke jury, bestaande uit topsporters en journalisten kiezen de top 3, deze worden uitgenodigd op het Sportgala. Door middel van live voting in de zaal kiest het publiek die avond de uiteindelijke winnaar van de Publieksprijs. Meedoen? Kijk voor meer informatie op en de voorwaarden op www.sportgaladrenthe.nl/publieksverkiezing/.

Het Sportgala wordt mede mogelijk gemaakt door SportDrenthe, Provincie Drenthe, mediapartners RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden en de gemeenten Hoogeveen, Emmen, Assen, Noordenveld, Aa en Hunze, De Wolden, Borger-Odoorn, Westerveld, Meppel, Midden-Drenthe, Coevorden en Tynaarlo.

Kjeld Nuis, Fleur Nagengast, FC Emmen en Britt Roos winnen Drentse Sportprijzen

Maandag 11 maart 2019 zijn de prijzen uitgereikt tijdens het Sportgala Drenthe in de Nieuwe Kolk in Assen. De jury’s van topsporters en sportjournalisten hebben samen met het publiek de sporters met de beste prestaties in het jaar 2018 gekozen. Kjeld Nuis is voor het derde jaar op rij Drents sportman van het jaar, wielrenster Fleur Nagengast wint de titel sportvrouw van Drenthe. Atlete Britt Roos ontvangt uit handen van de Provincie de cheque van Topsport NOORD voor Drents sporttalent 2018. FC Emmen gaat, na te zijn gepromoveerd naar de Eredivisie in 2018, met de titel sportploeg van Drenthe naar huis. De winnaar van de Rabobank Publieksprijs is live gekozen door het publiek, Sudosa-Desto kreeg de meeste stemmen. Tot slot ontving Femmy van Issum de Sportprijs Drenthe uit handen van Hans de Lang voor haar inzet van 60 jaar voor de Ronde van Drenthe.

In het 50-jarig jubileumjaar van organisator SportDrenthe en met regenbooggemeente Assen als gastheer is het thema zwart wit met regenboogaccenten. Presentator Jacques d’Ancona mocht in de beginjaren Sportgala Drenthe al eens presenteren en staat ook tijdens deze speciale editie op het toneel om de sporters te eren. Met Drenthe als European Community of Sport 2019 is er volop aandacht voor de sport in Drenthe; deze avond werd symbolisch het startschot gegeven voor de opening van het fietsseizoen ‘Op Fietse door Drenthe’.

De opening van de avond is in handen van Theatrobatics. Na hun wervelende show nodigt Jacques d’Ancona Eric van Oosterhout (RvC SportDrenthe), Karin Dekker (gemeente Assen) en Henk Jumelet (provincie Drenthe) uit op het toneel om iets te vertellen over 50 jaar SportDrenthe, waarom Assen regenbooggemeente is en het behalen van de titel European Community of Sport 2019 voor Drenthe. Daarna gaan we verder met het belangrijkste deel van de avond: de sportprijzen. Henk Jumelet reikt de prijs uit aan sporttalent Britt Roos. Ze zette als junior atlete toptijden neer op de 800 en 1500 meter atletiek en wint het NK Junioren 800 meter. Roger de Groot mag als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Sport in Drenthe en voorzitter van de council Drenthe beweegt de prijs voor sportploeg uitreiken. De unieke prestatie van FC Emmen met de promotie naar de Eredivisie werd gewaardeerd met de titel Sportploeg van 2018. In de tweede helft van 2018 bewijzen ze dat ze daar thuis horen, want ze beleven een succesvolle eerste seizoenshelft.

De Rabobank heeft met de publieksverkiezing voor verenigingen gezorgd dat ook de breedtesport de aandacht krijgt die het verdient. Maar liefst 15 verenigingen stuurden een filmpje in om te laten zien wat hun trots is. Directievoorzitter Ludo Mennes van Rabobank Assen mag de Rabobank Publieksprijs 2018 uitreiken. Sudosa-Desto, Olhaco, Budosportvereniging Hoogeveen en Wesseling DOK Dwingeloo kregen de meeste stemmen van de jury’s, het publiek stemt vanavond het meest op Sudosa-Desto. Zij ontvangen een cheque van € 1.000 voor de clubkas. Eric van Oosterhout overhandigt de prijs voor Sportman aan de vertegenwoordiger van Kjeld Nuis, die zelf in het vliegtuig zit terug naar huis vanuit Salt Lake City. Zijn fantastische Olympische spelen in 2018 en de wereldtitel sprint maken hem voor het derde jaar op rij sportman van Drenthe.

Janna Booij maakt als wethouder van gastgemeente Assen bekend dat Fleur Nagengast zich een jaar lang sportvrouw van Drenthe mag noemen. Ze werd tweede op het NK veldrijden en won brons op het Europees Kampioenschap. Tot slot wordt Femmy van Issum uitgenodigd op het podium om de week ‘Op Fietse door Drenthe’ symbolisch te openen met een druk op de rode knop. Tot haar verbazing wordt echter een filmpje ingestart die haar inzet laat zien voor 60 jaar Ronde van Drenthe, waar as. zondag de week mee wordt afgesloten. Femmy van Issum ontvangt uit handen van Hans de Lang, directeur-bestuurder SportDrenthe, de speciale Sportprijs van Drenthe, waarmee haar inzet voor de sport in Drenthe wordt gewaardeerd.

Sportgala Drenthe in eerste regenboog gemeente van Drenthe

Het Sportgala Drenthe vindt op 11 maart plaats in De Nieuwe Kolk, Assen. De gemeente Assen is deze editie de gastgemeente.

Assen mag zich de eerste regenboog gemeente in Drenthe noemen (sinds 2014) en Drenthe heeft zich in 2017 zelf tot regenboog provincie verklaard. Als regenboog gemeente (of –provincie) verklaar je dat iedereen zich zelf mag zijn binnen je gemeentegrenzen. Regenboog gemeenten bevorderen de sociale acceptatie van LHBTi’s in hun samenleving, waardoor LHBTi’s zich veiliger en weerbaarder voelen in het sociale domein; op straat, op school, op het werk, in de sport, in de zorg en in eigen huiselijke en sociale kring.

Tijdens het Sportgala zal de regenboog als symbool op verschillende manieren terugkomen.