Kjeld Nuis en Janneke Ensing sportman en sportvrouw van Drenthe 2017

Maandag 12 maart 2018 zijn de prijzen uitgereikt tijdens Sportgala Drenthe in de Tamboer in Hoogeveen. De jury’s van topsporters en sportjournalisten kiezen samen met het publiek de sporters met de beste prestaties in het jaar 2017. Kjeld Nuis is voor het tweede jaar op rij Drents sportman van het jaar, Janneke Ensing wint de titel sportvrouw van Drenthe. Judoka Marit Kamps ontvangt uit handen van de Provincie de cheque van Topsport NOORD voor het Drents sporttalent 2017. Ook Hurry-Up krijgt voor het tweede achtereenvolgende jaar credits voor de prestaties, zij gaan met de titel sportploeg van Drenthe naar huis. De winnaar van de Rabobank publieksprijs is live gekozen door het publiek, de Hi5Club uit Coevorden krijgt de meeste stemmen.

Sporttalent
De opening van de avond is in handen van Wheel Sensation, acrobatiek duo en 11 keer wereldkampioen. Met hun nieuwe act Silks & Syr laten ze zien dat acrobatiek spectaculair en elegant kan zijn. Presentatrice Marijn de Vries mag daarna openen en weet een volle zaal te boeien met haar scherpe interviews en ze zet de sporters vanavond letterlijk in de spotlights. Henk Jumelet verzorgt de officiële opening en reikt daarna de prijs uit aan sporttalent Marit Kamps. Marit zette als jonge judoka unieke prestaties neer op grote toernooien: winst op het NK -18 jaar, het internationaal judotoernooi Harnes en Dutch Open Espoir. Bovendien behaalde ze 2e en 3e plaatsen op grote Europese toernooien en het NK Senioren. Marit wordt, overigens net als de andere winnaars deze avond, toegezongen door Arno van der Heyden, begeleid door zijn pianist.

Sportploeg
Vanuit Drenthe Sport Duurzaam wordt VV Noordscheschut, de vereniging met de meest duurzame besparingen, in het zonnetje gezet. Roger de Groot mag vervolgens als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Sport in Drenthe en voorzitter van de council Drenthe beweegt de prijs voor sportploeg uitreiken. Hij benadrukt dat teamwork de sleutel is tot succes. Trots reikt hij de prijs voor sportploeg uit aan Hurry-Up. De handbalheren beleefden voor het tweede jaar op rij een topseizoen. Ze bereikten de halve finale van de EHF Challenge Cup, de Champions League in het handbal en werden derde van Nederland.

Rabobank Publieksprijs
Vervolgens reikt Koen Ronner als directievoorzitter van Rabobank het Drentse Land de Rabobank Publieksprijs 2017 uit. Turngroep Noord, Sudosa-Desto en Hi5Club zijn door de jury als top 3 gekozen, het publiek stemt vanavond het meest op Hi5Club. Zij ontvangen een cheque van € 1.000 voor de clubkas.

Sportvrouw
Jan Steenbergen maakt als wethouder van gastgemeente Hoogeveen bekend dat Janneke Ensing zich een jaar lang sportvrouw van Drenthe mag noemen. Ze boekte diverse zeges in 2017, zowel op de schaats als op de fiets. Ze won de Mass start competitie, een etappe in de Boels rental Ladies Tour en twee keer het bergklassement. Ze werd bovendien 2e bij het NK marathonschaatsen en de Santos Women’s Tour.

Sportman
Vervolgens mag Eric van Oosterhout, voorzitter Raad van Commissarissen van het jubilerende SportDrenthe; 16 november 2018 bestaat SportDrenthe 50 jaar, de manager van Kjeld Nuis feliciteren. Kjeld kan er zelf helaas niet bij zijn. Kjeld krijgt de prijs van sportman voor zijn prestaties in 2017: onder andere wereldkampioen 1.000 en 1.500 meter en hij schaatste een wereldrecord 1.000 meter laagland. Zangeres Isa Zwart, winnares Drents Liedtiesfestival 2017, zorgt voor het slotlied.

Partners
Het Sportgala wordt mede mogelijk gemaakt door SportDrenthe, Provincie Drenthe, Rabobank het Drentse Land, mediapartners RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden en de gemeenten Hoogeveen, Emmen, Assen, Noordenveld, Aa en Hunze, De Wolden, Borger-Odoorn, Westerveld en Midden-Drenthe.

Comments are closed.