Jens Dekker, zijspanrace duo Streuer & Koerts, Tessa Geerling en Bert-Jan Lindeman winnaars Sportgala Drenthe 2015

Donderdagavond 18 februari waren ruim 700 gasten getuige van de uitreiking van de jaarlijkse Drentse sportprijzen in de Bonte Wever. De presentatie was in handen van Karin Mulder, RTV Drenthe, en William Pomp, Dagblad van het Noorden. Biketrial specialist Rick Koekoek mocht de opening verzorgen en deed dit op spectaculaire wijze. Vervolgens werd voor het eerst de publieksprijs uitgereikt aan de sporter of ploeg die de meeste stemmen van het publiek had gekregen. Dit was volleybalster Laura Dijkema, die vanwege een wedstrijd in het buitenland helaas niet aanwezig kon zijn tijdens het Sportgala Drenthe. Wel was er via een telefonische verbinding contact met haar gelegd en zo werd ze verrast met deze publieksprijs.

Na de publieksprijs werd de prijs voor sporttalent van het jaar uitgereikt. Het was veldrijder Jens Dekker die er, net als vorig jaar, met de titel vandoor ging. Dekker werd in 2015 onder andere Europees Kampioen. De andere genomineerden waren turnster Sering Perdok en motorrijder Walid Soppe. Het zijspanrace duo Bennie Streuer en Geert Koerts mag zich sportploeg van het jaar noemen. Zij werden door het publiek en door de jury verkozen boven de dames van Sudosa-Desto en FC Emmen. Streuer en Koerts werden vorig jaar Wereldkampioen zijspan.

Vervolgens mocht de burgemeester van De Wolden, Roger de Groot, namens de twaalf Drentse gemeenten een cheque van 3000 euro overhandigen aan Frits Alberts voor het Jeugdsport- en Cultuurfonds Drenthe. Deze fondsen creëeren sportieve en culturele kansen aan kinderen van 4 tot 18 jaar die wegens financiële redenen geen lid kunnen worden van een sportvereniging of lessen kunnen volgen op het gebied van kunst en cultuur. Na de uitreiking van deze cheque zweepte de jonge Drentse Cody Hidding, artiestennaam DJ Lawss, met zanger Lars van der Veen het publiek flink op.

De avond werd vervolgd met de uitreiking van sportvrouw van het jaar. BMX-er Tessa Geerling ging er met de titel vandoor. Ze liet hierbij marathonloopster Andrea Deelstra en volleybalster Laura Dijkema achter zich. Geerling kende een uitstekend seizoen en werd onder andere Wereldkampioen BMX & cruiser.

Sportman van het jaar werd wielrenner Bert-Jan Lindeman, die in 2015 een ronde won in de Vuelta. Lindeman werd door het publiek en de jury verkozen boven schaatser Gerben Jorritsma en voetballer Wouter Marinus. Ook Lindeman kon niet aanwezig zijn, door zijn deelname aan de etappekoers Ruta del Sol in Spanje. Via de telefoon werd live verbinding met hem gelegd en hij gaf aan heel blij te zijn met de prijs voor sportman van het jaar.

De avond werd afgesloten met de uitreiking van de Sportprijs Drenthe. Vorig jaar werd deze prijs uitgereikt aan Gerard Kemkers, dit jaar aan atletiektrainer Bart Bennema. Bennema kon helaas niet bij het gala aanwezig zijn, maar had de prijs al eerder in ontvangst genomen en een goed doel gekozen voor de bestemming van het geld. De cheque van maar liefst 5000 euro schenkt hij aan (S)Cool on Wheels, een voorlichtingsproject voor het basisonderwijs dat kinderen zelf laat ervaren hoe het is om met een handicap te sporten. Het bedrag van de Sportprijs Drenthe werd mogelijk gemaakt door Univé Noord-Nederland, de NAM en Provincie Drenthe.

Na de uitreiking van alle prijzen kwamen de winnaars bijeen op het podium en verzorgden Linda en Suzanne Kannegieter, de winnaars van het Dreents Liedtiesfestival 2015, een mooie slotact met hun cover van Op Fietse.

Comments are closed.