Inzendingen Rabobank Publieksprijs - Sportvereniging van het jaar

Bekijk hieronder de inzendingen voor de Rabobank Publieksprijs.

TurnGroep Noord

TurnGroep Noord is niet zomaar een Drentse turnvereniging. Met ongeveer 35 leden lukt het ons om op de hoogste niveaus van het turnen (direct onder topsportniveau) uit te komen. Dit kunnen we alleen maar realiseren met onze bevlogen trainsters en assistenten, een grote groep betrokken ouders, en natuurlijk onze trouwe sponsoren. Op 10 en 11 maart 2018 organiseren we als kleine vereniging zelfs een van de landelijke kwartfinales wedstrijdturnen (1e en 2e divisie) van de KNGU. Dit doen we in sportcomplex 'de Hullen' in het mooie Drentse Roden.

Missie
TurnGroep Noord is een kleine maar professioneel opererende turnvereniging die turnsters uit Noord-Nederland kwalitatief goede trainingen aanbiedt. TGN richt zich op turnsters die uit (willen) komen in de 1e, 2e en 3e divisie (KNGU). Turnsters bij TGN hebben plezier in het turnen èn de wil om daar beter in te worden. Train(st)ers bij TGN zorgen voor een veilig sportklimaat waar het welzijn van de turnsters, het positief coachen en het plezier in de sport centraal staan.

Visie
TGN streeft er naar een toonaangevende vereniging in Noord-Nederland te zijn in de hoogste niveaus van het turnen (direct onder topsportniveau). Alles wat we bij TGN doen staat in het teken van de sportieve ontwikkeling van de turnsters. Dit realiseren we mede door een intensieve betrokkenheid van bestuurs- en commissieleden, sponsoren, en niet te vergeten van ouders. We staan open voor, en zoeken actief de samenwerking met, andere verenigingen en organisaties om onze doelen te behalen.

Kortom: plezier door prestatie en prestatie door plezier!
Bekijk hier een filmpje van TurnGroep Noord

Sudosa-Desto

Binnen onze volleybalvereniging Sudosa-Desto kan ieder lid op basis van zijn eigen ambitie en zijn eigen mogelijkheden op zijn eigen niveau de volleybalsport beoefenen. Volleybal op maat waarbij ook mensen met een handicap van harte welkom zijn. De aandacht van de vereniging gaat uit naar álle leden!

Jeugd
Speciale aandacht gaat uit naar de jeugd. De jeugd heeft de toekomst en is de vereniging van morgen! Door o.a. schoolvolleybaltoernooien te organiseren en met name wijkgebonden volleybaltraining aan te bieden, proberen we jeugdvolleybal te stimuleren. Naast volleybal-activiteiten worden er periodiek sociale activiteiten voor de jeugd georganiseerd die het sportplezier én de clubbinding versterken.

Maatschappelijk vlak
Als vereniging vinden we het belangrijk om vooral ook de blik naar buiten te hebben en in contact te blijven met andere partijen om samen te werken en daar waar nodig de krachten te bundelen om elkaar te versterken. Op maatschappelijk vlak hebben we o.a. contacten met het onderwijs (o.a. schoolvolleybal sportkantine als ondernemerscafé voor leerlingen om groepsopdrachten uit te werken), AZC (trainingsgroep vluchtelingen), buurtvereniging Noorderpark waar sporthal Olympus is gehuisvest (o.a. buurtvolleybaltoernooi) en andere sportverenigingen (op het gebied van veilig sportklimaat).

Motorstad
Ook hebben we als vereniging een goede band met de Gemeente Assen. Eind juni dragen we ons steentje bij met onze eigen TT-camping om de TT-week weer succesvol te laten verlopen. Ook helpen we als vereniging bij de jaarlijkse Superbikes met de bewaking op het circuit. Allemaal activiteiten om Assen als motorstad weer goed op de kaart te zetten.
Bekijk hier een filmpje van Sudosa-Desto

Scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe

Onze vereniging heeft dit jaar een pupillencursus verzorgt in samenwerking met CSG Beilen en Fit Boys om de jeugd kennis te laten maken met voetbalarbitrage. Op het Carmel College in Emmen hebben wij een thema-avond verzorgd voor leerlingen en ouders van sportklassen over arbitrage. Wij verzorgen mede de arbitrage op het schoolvoetbaltoernooi in de gemeente Emmen (basisscholen en voortgezet onderwijs), het schoolvoetbaltoernooi in Bargeres en het schoolvoetbaltoernooi in Beilen. Onze vereniging verzorgt al een aantal jaren de aanstellingen voor de jeugdwedstrijden van FC Emmen. Daarnaast verzorgen wij jaarlijks de aanstellingen van 55 scheidsrechters voor het grootste zaalvoetbaltoernooi Protos Weering Zaalvoetbal.

Voetbalconvenant arbitrage
Afgelopen jaar was de primeur voor het fluiten met headsets tijdens zaalvoetbaltoernooi PWZ. In 2017 zijn wij gestart met het opstellen van een voetbalconvenant arbitrage in de gemeente Emmen. Wij hopen dit in 2018 af te ronden met de deelnemende verenigingen. Onze leden fluiten op verzoek veel vriendschappelijke wedstrijden bij onze donateurverenigingen. Elk jaar reiken wij de Fair Play prijs uit aan de sportiefste voetbalvereniging in ons werkgebied. Dit jaar was dat Valther Boys.
Bekijk hier een filmpje van de scheidsrechtersvereniging

Asser Boys

Asser Boys is een voetbalvereniging met ruim 600 leden. Mannen senioren, dames senioren, jeugd (jongens en meisjes) en voetballers met een beperking (senioren G-voetbal en jeugd Topkids) genieten wekelijks van het voetbalspelletje. Zowel op het veld als in de zaal. Daarnaast is er een samenwerking met het COA en het NOC/NSF, waardoor asielzoekers uit het AZC bij Asser Boys voetballen. Door veel zelfwerkzaamheid houdt Asser Boys de contributie laag waardoor zoveel mogelijk mensen kunnen voetballen.

Vrijwilligers
Asser Boys heeft ruim 200 vrijwilligers die helpen bij een groot aantal activiteiten, zoals de kantine- en keukendienst, begeleiden en trainen van jeugd, beheren van officiële TT-camping, organiseren van de jaarlijkse winterwandeltocht, de MTB-tocht, sportquiz, sponsormiddag en voetbaltoernooien voor bedrijven. Scholen krijgen de ruimte om gebruik te maken van de accommodatie van Asser Boys. Het gebied rond de velden wordt schoon gehouden door onze vrijwilligers. Iedere maandag wordt een deel van de doorlopende weg langs de parkeerplaats schoongemaakt.

Sociale vereniging
Asser Boys is een sociale vereniging, die haar leden meer wil bieden dan voetbal alleen. Op de meeste zondagen (ook als er geen voetbal op de velden is) is de kantine ‘s middags open, om de mogelijkheid te bieden voetbal op TV te kijken en gewoon gezellig samen te zijn. Tevens is het een hechte vereniging, hetgeen onder andere blijkt uit het feit dat er 80 leden langer dan 40 jaar lid zijn, waarbij de langste inmiddels 70 jaar lid is. Op 13 oktober 2019 bestaat Asser Boys 100 jaar en gedurende 2019 zullen er allerlei speciale activiteiten worden georganiseerd.
Bekijk hier een filmpje van Asser Boys

Hi5Club

De Hi5Club is een hardloopgroep voor mensen met een verstandelijke beperking en geheel vrijwillig, met veel passie, opgericht door Heleen Coenen. Het is een gemengde groep deelnemers, waarvan de jongste 11 jaar is en de oudste 56 jaar. Wat begon met lekker bewegen en samen plezier maken groeide uit tot een succesverhaal. Door de wekelijkse trainingen is de motoriek van de deelnemers verbeterd, het lichaamsgewicht afgenomen en het zelfvertrouwen gegroeid. Ook de sociale betrokkenheid en de sportieve sfeer in de groep is groot. Ieder jaar wordt de Hi5-er van het jaar gekozen. Dit is een motivatieprijs en dus een spannend moment voor de deelnemers. Een jury bepaalt wie zich over het hele jaar het beste heeft ingezet tijdens de wekelijkse training. Inzet, plezier en enthousiasme staan hoog in het vaandel.

Wedstrijden
De Hi5Club probeert elke maand aan een wedstrijd deel te nemen. Meestal gaat het hier om een G-Loop van 1, 2, of 3 km. Een aantal deelnemers hebben ook al eens meegedaan aan een 5 km wedstrijd. Zo doet de club elk jaar weer mee aan wedstrijden zoals: de Albert Eisingloop, de Coevorder Grachtenloop, HarderbergCityrun, Cascaderun, Aalden Rondomme, Krimloop, Rietplasrun en Schoonhovencross. De aanmoedigingen van het publiek zijn groot. Het enthousiasme van de deelnemers niet minder. Tijdens deze wedstrijden vallen de deelnemers ook regelmatig in de prijzen. Iedere deelnemer beleeft dit op zijn/haar eigen manier, maar ze zijn allemaal even trots. De deelnemers worden ook gestimuleerd om op eigen gelegenheid mee te doen aan wedstrijden in de regio. Dit is belangrijk omdat ze zo integreren in het “normale” leven en dat ze ook verder groeien in hun eigen ontwikkeling.

Gezondheid
Gezondheid is ook een thema van de Hi5-Club. Bij verjaardagen wordt er alleen getrakteerd op een gezonde traktatie, zoals een Snelle Jelle of fruitspiesjes. Sommige deelnemers delen de mooiste fruit creaties uit.

Vrijwilligers
Heleen Coenen is de trainster van de Hi5Club. Zij wordt begeleid door Chantal Doldersum en Sylvia Voortman. Alle drie doen zij dit in hun vrije tijd en dus geheel vrijwillig. In augustus bestaat de Hi5-Club alweer 7 jaar !! De Hi5-Club is anders dan anders. Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen beperking. Ze krijgen veel individuele aandacht en zorg. Hierdoor voelen ze zich veilig en geaccepteerd in de groep door iedereen. De kracht van het positieve coachen, het plezier en enthousiasme van deelnemers en begeleiders, maakt de club uniek. Dit is een mooi voorbeeld voor velen en daarom verdient de club een groot applaus van het publiek op een mooi podium.
Bekijk hier een filmpje van de Hi5Club

Sidokwan

Taekwondo vereniging Sidokwan uit Hoogeveen bestaat formeel vanaf 1985 en heeft in haar korte bestaan een wervelontwikkeling ondergaan. De rode draad hierin is de grote betrokkenheid van onze vrijwilligers. Wij zijn van mening dat een vereniging uit vrijwilligers moet bestaan om goed te functioneren. Financieel wordt op deze manier de vereniging gezond gehouden en dit komt ten goede aan de leden. Onze visie is dat de leden met plezier bij Sidokwan sporten.

Activiteiten
Naast taekwondo worden er ook andere sporten aangeboden, zoals Hapkido, weerbaarheidstrainingen, UFW kickbag training, boksen en body combat. De trainersgroep groeit gestaag. De kinderen trainen in verschillende leeftijdsgroepen. Ons jongste lid is 3 jaar. Er is altijd veel geïnvesteerd in opleidingen en scholing om de groepen verantwoord te begeleiden. Naast het sporten, worden er ook activiteiten georganiseerd. Naast toernooien en examens geven we met de leden demonstraties, vieren we Sinterklaas, gaan we op kamp naar Ameland, zwemmen wij ieder jaar in de Huttenheugte in Dalen en organiseren we diverse activiteiten ter afsluiting van het seizoen. Sinds drie jaar wordt er zelfs voor de leden en vrienden van Sidokwan een motortoertocht georganiseerd. Ieder jaar organiseert de vereniging een invitatie toernooi voor de jeugd waar 200 kinderen aan deelnemen. Op de jaarafsluiting in december trainen alle leden 1x per jaar gezamenlijk onder leiding van een gast trainer. Leden die het afgelopen jaar een prestatie hebben geleverd, worden deze avond gehuldigd. Sidokwan koestert alle vrijwilligers en laat dat dan ook merken. Na de jaarafsluiting krijgen de vrijwilligers en sponsoren een gezellige avond aangeboden en aan het eind van het seizoen wordt er een gezellige BBQ georganiseerd voor alle vrijwilligers. Daarnaast worden alle vrijwilligers in sportkleding van de vereniging gestoken.

Renovatie van de Dojang
In 2013 is Sidokwan gestart met een grootschalige renovatie. De zaal bleek al snel te klein voor de vele leden. Dankzij de verbouwing is de trainingsruimte twee keer zo groot geworden. Er is materialenopslag bijgekomen en de kantine is uitgebreid. Tevens is het gehele gebouw geïsoleerd en voorzien van ledverlichting en nieuwe verwarmingsinstallatie. Een dertigtal zonnepanelen zorgen ervoor dat we co2 neutraal zijn geworden. Dit alles is gefinancierd uit eigen middelen, subsidie en sponsorgelden. Na de renovatie is het ledenaantal gegroeid naar 250 leden. Sidokwan is financieel een zeer gezonde vereniging, hierdoor zijn we in staat om de contributie laag te houden en kunnen we de activiteiten voor onze leden blijven organiseren. Uiteraard dragen hieraan ook alle leden hun steentje bij, door onder andere de grote betrokkenheid tijdens de Grote Clubactie. Ook wanneer onze mooie vereniging de € 1000,- wint, investeren wij dit rechtstreeks in de club waardoor alle leden er profijt van hebben.
Bekijk hier een filmpje van Sidokwan

cvv FIT Boys

FIT Boys is een vereniging van en voor de leden. Met ruim 700 leden/relaties is het een zeer toonaangevende speler op de Midden-Drentse ’grasmat’. De jeugdopleiding staat al ruim 30 jaar als een huis en de vertegenwoordigende elftallen bestaan louter en alleen uit eigen opgeleide spelers. Maar FIT Boys kan niet zonder zijn ruim 225 vrijwilligers! Het is de kurk waar FIT Boys op drijft. En die vrijwilligers koestert FIT Boys en legt ze regelmatig in de watten. Vrijwilligersgroepen krijgen hun eigen feestavond aangeboden en één keer per jaar is er een Feestavond voor alle vrijwilligers en de Vrienden van FIT Boys. FIT Boys plaatst zijn vrijwilligers op een voetstuk en heeft in 2017 maar liefst 67 nieuwe vrijwilligers op één belavond er bij gekregen. De leden doen graag vrijwilligerswerk en dat is in deze tijd van teruglopende vrijwilligersaantallen mooi om te zien.

Visie op jeugd en opleiden
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! En dat is bij FIT Boys al ruim 30 jaar van toepassing. We streven, ook bij de jeugd, naar herkenbaar en verzorgd voetbal vanuit een 1:4:3:3 systeem. Bij de standaard seniorenelftallen zowel dames als heren zijn plezier en prestatie even belangrijk. Bij de niet standaard senioren elftallen is plezier belangrijker dan de prestatie. Het jeugdkader heeft bij voorkeur een sterke binding met Fit Boys en is bij voorkeur spelend lid of spelend lid geweest. Het jeugdkader is of wordt geschoold. In de jeugdopleiding wordt getraind volgens de leerdoelen van het eigen voetbaltechnisch leerplan. Plezier en leren voetballen gaan hierbij hand in hand. In de jeugdopleiding is beter maken van spelers belangrijker dan het resultaat. Maar FIT Boys heeft ook oog voor normen en waarden en bewaakt deze met een Normen en Waarden-commissie en een vertrouwenspersoon. En voor elk lid wil FIT Boys een veilig sportklimaat creëren, waarin ieder lid zich maximaal kan ontplooien met wederzijds respect en respect voor tegenstanders en wedstrijdleiding.

Sociaal en maatschappelijk betrokken
FIT Boys is maatschappelijk zeer betrokken. Zo organiseren wij een sportdag voor cliënten van GGZ Drenthe, doen TT Baanbewaking samen met HHCombi uit Hijken/Hooghalen en organiseren Scheidsrechterscursussen en -spelregelavonden samen met Scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe, de CSG Vincent van Gogh en vv Beilen. De ‘oude’ shirtjes van FIT Boys krijgen steevast een 2e ‘leven’ en recent hebben we jeugd op de Filipijnen nog blij gemaakt met FIT Boys-tenues. Maar ook voor de eigen leden staan we klaar. Bootcampen voor alle jeugd van FIT Boys en de meiden van ST Beilen/FIT Boys, Kinder Bingo voor de jongste jeugd, Europacup- en Mixzaaltoernooi voor de jeugd en de senioren, een darttoernooi voor de seniorleden en de familiedag voor alle leden en familie. FIT Boys voelt als een warme deken en de vereniging wordt niet voor niets dé Familievereniging genoemd.
Bekijk hier een filmpje van cvv FIT Boys

Zwemclub Borger

Zwemclub Borger is een middelgrote zwemclub, gevestigd in Borger. Sinds 1964 een gezellige, warme en fanatieke club waar een ieder zwemt op zijn of haar niveau. Zwemclub Borger is de enige zwemclub binnen de gemeente Borger-Odoorn. De club heeft hiermee een grote maatschappelijke functie binnen de gemeente Borger-Odoorn en provincie Drenthe. Onze zwemclub telt momenteel 90 leden. Elke avond en een ochtend liggen vijf banen vol met fanatieke zwemmers. Onze leden hebben de leeftijd van 6 t/m 25 jaar en één keer per week liggen er twee banen vol met sportieve masters.

Variërend leeftijdsverschil
Een belangrijke waarde binnen de zwemclub is het variërend leeftijdsverschil. Zichtbaar is dat de oudere zwemmers tijdens de trainingen en in de activiteiten die wij als club organiseren de jongere zwemmers meenemen. Andersom vragen de jongere zwemmers de oudere zwemmers om hulp en kijken naar ze in de hoop dat zij later ook zo goed worden. Een belangrijke waarde die al meer dan 50 jaar bij de club hoort en die naar ons idee nooit zal verdwijnen.

Boeiende vereniging
Wij als zwemclub Borger zijn gericht op het wedstrijdzwemmen op lokaal, regionaal en internationaal niveau. Met al onze leden, bestuursleden, trainers, officials, vrijwilligers en ouders proberen wij iedereen een zo'n fijn mogelijke tijd te geven bij onze club. Zwemclub Borger is een boeiende vereniging die drijft op meer dan 80 vrijwilligers. Een enorm aantal waarin vele mensen hun handen uit de mouwen steken voor kleine en grote klussen. Zwemclub Borger waardeert dit aantal enorm en stimuleert ouders om een steentje bij te dragen. Onze visie is dat zwemmen leuk moet zijn en elk lid doet het voor haar of zijn eigen plezier. Voor ons gaat dan ook plezier en prestatie hand in hand.
Bekijk hier een filmpje van Zwemclub Borger